E.14: Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami.

Cześć! Do pobrania poniżej plik struktury bazy danych wraz z danymi do importu.
Kilka zadań do wykonania w oparciu o przedstawiony schemat bazy.

ZNAJDŹMY COŚ W DZIENNIKU

Język SQL - wyszukiwanie - zadanie 2

Plik do pobrania:



Wykonaj następujące zapytania do bazy:

  1. Wypisz imiona uczniów zawierające w sobie litery K oraz S.
    Odpowiedź:
    +-------------+
    | imie        |
    +-------------+
    | Aleks       |
    | Franciszka  |
    | Maksyma     |
    | Maksyma     |
    | Kwiatosława |
    | Konstantyn  |
    | Kosma       |
    | Arkadiusz   |
    | Agnieszka   |
    | Maksymilian |
    | Kajusz      |
    | Oktawiusz   |
    | Franciszek  |
    | Herakles    |
    | Łukasz      |
    | Franciszek  |
    | Maksyma     |
    | Krystyn     |
    | Łukasz      |
    | Krzesisław  |
    | Paskal      |
    | Roksana     |
    | Aleksja     |
    | Mieszko     |
    | Konstantyn  |
    | Aleksa      |
    | Krystyna    |
    +-------------+
    27 rows in set (0.00 sec)
    									
  2. Ile w klasach pierwszych wystawiono do tej pory ocen niedostatecznych?
    Odpowiedź:
    +------------------+
    | niedostatecznych |
    +------------------+
    |              121 |
    +------------------+
    									
  3. Podaj imię i nazwisko nauczyciela, który wystawił ocenę niedostateczną z egzaminu próbnemu uczniowi Zenobiusz Stankiewicz.
    Odpowiedź:
    +-------+----------+
    | imie  | nazwisko |
    +-------+----------+
    | Kosma | Czogała  |
    +-------+----------+
    									
  4. Wypisz oceny wystawione przez nauczyciela Łukasz Rybski, gdzie ocena jest mniejsza niż 3, waga oceny wynosi 2 lub 3.
    Odpowiedź:
    +-------+
    | ocena |
    +-------+
    |     2 |
    |     2 |
    |     2 |
    |     1 |
    |     2 |
    |     1 |
    |     1 |
    |     1 |
    |     2 |
    |     1 |
    +-------+
    									
  5. Podaj średnią ocen klasy 3b z przedmiotu technologia informacyjna
    Odpowiedź:
    +-----------------------+
    | średnia klasy 3b z ti |
    +-----------------------+
    |                2.9375 |
    +-----------------------+
    									
  6. Wymień z imienia i nazwiska nauczycieli, którzy wystawili ocenę niedostateczną z kartkówki z matematyki
    Odpowiedź:
    +------------+-----------+
    | imie       | nazwisko  |
    +------------+-----------+
    | Placyd     | Wacław    |
    | Wierada    | Malka     |
    | Dargosława | Napierała |
    +------------+-----------+
    									
  7. Podaj nazwiska uczniów, którzy chodzą do klasy 3c, a ich nazwisko rozpoczyna się od litery M lub P.
    Odpowiedź:
    +-----------+
    | nazwisko  |
    +-----------+
    | Mętel     |
    | Mysłek    |
    | Mucha     |
    | Posłuszna |
    | Mućka     |
    +-----------+
    									
  8. Wypisz nazwiska i daty urodzenia nauczycieli, który wystawili jakąkolwiek ocenę uczniowi o imieniu Zenobiusz.
    +-----------+----------------+
    | Nazwisko  | Data urodzenia |
    +-----------+----------------+
    | Ostręga   |           1958 |
    | Konopka   |           1950 |
    | Latocha   |           1966 |
    | Malka     |           1978 |
    | Borowa    |           1976 |
    | Sztandera |           1984 |
    | Drwięga   |           1975 |
    | Żółkowski |           1980 |
    | Czogała   |           1950 |
    +-----------+----------------+
    									
  9. Podaj imiona i nazwiska uczniów, w których imieniu i nazwisku jako druga litera występuje 'o'
    +------------+-------------+
    | imie       | nazwisko    |
    +------------+-------------+
    | Kosma      | Kośla       |
    | Roman      | Mossakowski |
    | Sofroniusz | Koryciński  |
    | Rozamunda  | Mokwa       |
    | Rozamunda  | Posłuszna   |
    | Longin     | Koperski    |
    | Dobiesława | Rolka       |
    | Roksana    | Kociuba     |
    | Konstantyn | Nowosielski |
    | Bożan      | Borawski    |
    +------------+-------------+
    									
  10. (*) Podaj id, imię, nazwisko oraz średnią ocen pięciorga uczniów z najwyższymi średnimi ocen, których nazwisko rozpoczyna się od litery G.
    Odpowiedź:
    +-----+------------+----------+---------+
    | ID  | IMIĘ       | NAZWISKO | ŚREDNIA |
    +-----+------------+----------+---------+
    |  68 | Nikodema   | Gala     |  5.0000 |
    | 270 | Karima     | Gunia    |  4.2500 |
    | 214 | Felicja    | Golenia  |  4.0000 |
    | 111 | Jaromir    | Gajewski |  3.8000 |
    | 410 | Chwalisław | Grudzień |  3.7500 |
    +-----+------------+----------+---------+