E.14: Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami.

Cześć! Do pobrania poniżej plik struktury bazy danych wraz z danymi do importu.
Kilka zadań do wykonania w oparciu o przedstawiony schemat bazy.

ZNAJDŹMY COŚ W SKLEPIE

Język SQL - wyszukiwanie - zadanie 3

Plik do pobrania:



Wykonaj następujące zapytania do bazy:

  1. Wypisz nazwy produktów tańszych niż 10,50zł, których aktualna ilość wynosi więcej niż 50.
    Odpowiedź:
    +-------------+
    | nazwa       |
    +-------------+
    | Produkt 246 |
    | Produkt 306 |
    | Produkt 692 |
    +-------------+
    
    									
  2. Wypisz nazwę i cenę produktów z Kategoria 2 wyprodukowanych przez Producent 1.
    Odpowiedź:
    +-------------+--------+
    | nazwa       | cena   |
    +-------------+--------+
    | Produkt 958 | 752.85 |
    +-------------+--------+
    									
  3. Wypisz imiona i nazwiska pracowników, którzy przyjęli zwrot produktu o wartości mieszczącej się w przedziale od 200 do 500 zł.
    Odpowiedź:
    +----------+----------+
    | imie     | nazwisko |
    +----------+----------+
    | Edwin    | Zasadzki |
    | Hadriana | Jagieła  |
    +----------+----------+
    									
  4. Jaką najniższą, najwyższą oraz średnią ocenę mają produkty z kategorii 5?
    Odpowiedź:
    +------+------+---------+
    | min  | max  | srednia |
    +------+------+---------+
    |    1 |    5 |  2.9863 |
    +------+------+---------+
    									
  5. Wypisz imię i nazwisko pracownika, który sprzedał produkt za minimum 1990 zł.
    Odpowiedź:
    +----------+---------------+
    | imie     | nazwisko      |
    +----------+---------------+
    | Lesław   | Niebrzydowski |
    | Wisław   | Radziejewski  |
    | Szczepan | Piechnik      |
    +----------+---------------+
    									
  6. Wypisz ulice i numery domów pracowników, których numer telefonu jako pierwszą cyfrę zawiera 6, a jako trzecią 2.
    Odpowiedź:
    +-------------+---------+
    | ulica       | numer   |
    +-------------+---------+
    | Szybowników | 71 / 4  |
    | Kujawska    | 43 / 57 |
    +-------------+---------+
    									
  7. Ile kobiet kupiło przynajmniej jeden produkt z kategorii zawierającej w nazwie cyfrę 7?
    Odpowiedź:
    +-----+
    | ile |
    +-----+
    |  32 |
    +-----+
    									
  8. Ile jest i jaka jest średnia ocen produktów zakupionych przez klientów, których nazwisko rozpoczyna się od litery B.
    Odpowiedź:
    +---------+-----+
    | srednia | ile |
    +---------+-----+
    |  2.8289 | 152 |
    +---------+-----+
    									
  9. Wypisz nazwy produktów zakupionych w styczniu 2015 roku.
    Odpowiedź:
    +-------------+
    | nazwa       |
    +-------------+
    | Produkt 45  |
    | Produkt 78  |
    | Produkt 103 |
    | Produkt 112 |
    | Produkt 113 |
    | Produkt 142 |
    | Produkt 146 |
    | Produkt 234 |
    | Produkt 296 |
    | Produkt 330 |
    | Produkt 396 |
    | Produkt 480 |
    | Produkt 564 |
    | Produkt 580 |
    | Produkt 606 |
    | Produkt 623 |
    | Produkt 644 |
    | Produkt 677 |
    | Produkt 894 |
    | Produkt 941 |
    | Produkt 950 |
    | Produkt 954 |
    | Produkt 965 |
    +-------------+
    									
  10. Podaj nazwiska kobiet: pracownika i klienta, mieszkających przy tej samej ulicy.
    Odpowiedź:
    +-----------+--------+
    | pracownik | klient |
    +-----------+--------+
    | Woźna     | Patyna |
    +-----------+--------+